4 Mart 2015 Çarşamba

KARMA EĞİTİME BAKIŞ

   Bilindiği gibi karma eğitim 2000-2001 yılında zorunlu hale getirildi.Gariptir ki bu tarihler 28 Şubat askeri darbesinin hemen sonrasına denk gelir.Tabi bu durumda insanın aklına bu olayın 28 Şubatın bir sonucu olduğu fikri geliyor.Bu fikir de haklı olma durumumuzda yok değil.Netice de o tarihlerde irtica geliyor bahanesi ile neler yapıldığını hepimiz az çok biliyoruz.
   Karma eğitim zorunlu hale getirilince yıllar içerisinde Türkiye de var olan pek çok kız veya erkek lisesi bu özelliğini kaybetmiş ve karma eğitim vermeye başlamıştır.
   Karma eğitim ile ilgili kendi düşüncelerimi aktarmadan önce bu konuda yapılan araştırmalara  eğitimcilerin görüşlerine ve İslam dininin bu konuda ki görüşlerine kısaca bir göz atmak da fayda olduğunu düşünüyorum.
   Avustralya New South eyaletinde ayrı eğitime tutulan kız ve erkek çocukları hallerinden gayet memnun ve mutlular.Öyle ki konu ile ilgili yetkililer ise bu durumun yüksek başarıyı yakalama da çok etkili olduğunu söylüyorlar.Ayrıca Sydney'de liselerin %12'si ayrık eğitim vermektedir.Yine Avustralya da ayrık eğitim veren liselerden biri olan Epping erkek lisesi müdürü konu ile ilgili şunları söylüyor : 
"Kızlar erkeklerden daha çabuk olgunlaşıyorlar. Hem duygusal hem de akademik anlamda. Bu durum ise erkekler de kendini yetersiz hissetme duygusunu ön plana çıkartıyor. Bu açıdan ayrık sistem de erkekler kendilerine daha çok güveniyor ve rekabete girmeden başarıları artıyor."
   Bir diğer eğitim uzmanı Ann Mcintyre ise şunları söylüyor : 
Ayrık eğitim de amaç kız erkek ayrımcılığı yapmak değildir. Asıl amaç kız öğrenciler tarafından erkeklerin dikkatinin dağıtılmaması ve rekabeti önlemektir.
   Tabi bir de işin cinsel boyutu var. Bunu kesinlikle es geçmek ya da atlamak pek tabi söz konusu olamaz.Bu konu da ABD'de yapılan çeşitli araştırmalar üniversiteye giden bayanların %47-78 'inin cinsel baskıya maruz kaldığını göstermektedir. 
   İslam dininin  konuya bakış açısı ise gayet açık ve net olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki kadın ve erkek bloğu çağına girdiğinden itibaren birbirinden ayrılmalıdır. Çünkü iki cinsiyette o andan itibaren birbirlerine mahremdirler. 
   Bütün bu bilgiler ışığında öncelikle şunu herkesin iyi bilmesi gerekir. Ülkesinde yaşayan insanların %90-95'lik bir kısmı Müslüman olan bir devletin karma eğitimi zorunlu tutması tamamen bir ironidir. Sen karma eğitimi zorunlu tuttuğun için Anadolu da özellikle doğu da Muhafazakar aileler kız çocuklarını okula göndermemekte kızların okullaşma oranı azalmaktadır. Kız çocuklarına haydi okula derken bu hatalar da göz önüne alınmalı ve çözümler üretilmelidir.Zaten demokrasi hatta ileri demokrasi nidalarının atıldığı ülkelerde her kesimin sorunları dinlenmeli ve çözümlenmelidir.Çoğunlukçu demokrasi değil çoğulcu demokrasi hedef alınmalıdır.
   Son olarak bugün dindar kesimin kaygısı başarıdan öte namus meselesidir.Cinsel arzuları özendirmenin tavan yaptığı zinanın lise seviyesine indiği bu dönemde ailelerin kaygılanmasından daha doğal bir durumun olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Şunu unutmayalım okullar eğitim öğretimin yapıldığı yerlerdir. Sadece bu yüzden bile eğitimciler öğrencilere en rahat imkanları sunmalı ve başarıyı baz alarak onu en yüksek seviye de tutmalıdırlar.

kaynakça : euronews , psikolojiye giriş editör Rod Plotnik Kaktüs yayınları 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder