17 Mayıs 2015 Pazar

ARAP KIŞI...

Arap baharı; Arap ülkelerinde çıkan özgürlük ve demokrasi isteğinin protestolara dönüşmüş halinin adıdır. Yıllardır diktatörlükle yönetilen halk, bu durumdan bezip özgürlük arayışı içerisine girdi. Arap baharı sadece özgürlük arayışı için ortaya çıkmadı. Halkın ciddi anlamda fakirleşmesi, işsizlik gibi sorunlarda Arap Baharını tetikledi. Olaylar Tunus’ta başlayıp  zincirleme şeklinde Mısır, Cezayir, Fas gibi birçok Arap ülkelerine yayıldı. Geniş ve kanlı protestolar yapıldı. Libya’da diktatör Kaddafi, öldürülerek koltuğundan edildi. Mısır’daki diktatör Mübarek ise hapse atılarak koltuğundan indi. Mübarek yerine seçimle Müslüman kardeşler Parti’sinden Mursi başa geçti. Mursi halkın %52’lik bir oyunu aldı. Bu Mısır halkının yarısından fazlasının Mursi’yi desteklemesi anlamına gelmekteydi. Fakat, Mursi başa geçtikten sonra olaylar başladı. Mursi’yi istemeyen taraflar ve Mursi’nin tarafları arasında çatışmalar başladı. Bunun üzerine, Mısır ordusu darbe yapıp Mursi’yi hapse mahkum etti. Yönetimin başına, Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi geçti. Arap baharıyla diktatörlükten kurtulan halk, darbe ile birlikte tekrar diktatörlüğe geçti. Daha sonrada Mursi idam cezasına çarptırıldı.
Arap baharı başlangıcında, protestoculara destek veren batı, darbe yapıldığında, bu duruma karşı çıkmadı. Mısır’daki protestolar esnasında haklın yanında olan ordu, halkın özgürlüğü için savaşan ordu, nasıl olurda halkın çoğunluğunun seçtiği bir lidere darbe yapabilirdi? Düşünceme göre, bunların hepsi bir hesaplama sonucu ortaya çıkar. İşsizlik ve fakirlikten bezen Mısır halkı, mevcut yönetimi indirmek için bir kıvılcım arıyordu. Bu kıvılcımı da batılı ülkeler destek vererek attı. Batılı ülkeler Mısır ordusuyla temasa geçerek Arap Baharında halkın yanında olmasını istedi. Eğer ordu halkın yanında yer almasaydı mutlak bir zafer gerçekleşemeyecekti. Daha sonrada yeni gelen iktidar, Batının düşüncelerine ters düşecek bir iktidar olduğu için, darbe yaptırdı. Peki Arap baharını yaşan diğer ülkelerde düzen sağlanmışken, Mısır’da neden düzen sağlanamadı? Bunun en büyük nedenlerinden birisi İsrail’dir. Tarihsel sürece baktığımızda İsrail ve Mısır hep savaş halinde olduğunu görürüz. Arap Baharından sonra başa geçen hareket de Filistin’e destek olacağı da açıktır. İsrail’in Ortadoğu’daki emellerini gerçekleştirmek için Ortadoğu’nun karışık olması faydasına da olacaktır. Bu gibi sebeplerden ötürü Mısır karışıktır ve bu darbeye maruz kalmıştır. Ayrıca Batılı güçler, Mısır’da İslami bir rejim değil, laik bir rejim istemektedirler. Örneğin; bu emellerine Tunus’ta ulaştılar. Tunus’ta diktatörlük bittikten sonra yönetime seçimle laikçiler geldi.

Sonuç olarak, Arap Baharı döndü Arap Kışına. Arap Baharı, Mısır’ın faydasına değil zararına sebep oldu. Peki Şimdi ne yapılması gerekir? Yapılması gereken olay, yeniden devrim yapmaktır. Sisi’nin asmak istediği Mursi’ye destek vermektir. Bu devrim Arap Baharında yapılan devrimden daha kanlı olacaktır. Çünkü orduya karşı yapılacak olan bir devrimdir. 



1 yorum: