30 Mayıs 2015 Cumartesi

FATİH'İN DİKKATLERDEN KAÇAN OTRANTO SEFERİ

Dün İstanbul’un fethinin 562. yıldönümüydü. İstanbul deyince de akıllara Fatih Sultan Mehmet  gelir. Bu yazıda doğrudan İstanbul’un fethinden bahsetmeyeceğim. İstanbul’u fetheden II. Mehmet’in ( Fatih) Otranto Seferinden bahsedeceğim. Otranto seferi dönem tarihçileri tarafından çok az bahsedilmekte ve dikkatlerden kaçmaktadır. Oysaki  Otranto seferi, Fatih Sultan Mehmet için ve o dönem için mühim bir seferdir.
Otranto Seferi, II. Mehmet’in Arnavutluk’u fethetme amacının bir sonucu olarak gerçekleşti. II. Mehmet’in emriyle Arnavutluk’a gönderilen akıncılar, Arnavutluk sınırlarını aştı ve İtalya sınırlarına kadar dayandı. Bunun üzerine Venedik Osmanlıyla antlaşma yapmak zorunda kaldı. O sırada Venedik, İspanya Kralıyla da Savaş halindeydi. İtalya içinde bulunan Napoli Krallığı, İspanya Kral’ına destek veriyordu. Bunun üzerine Venedik Krallığı II. Mehmet’e, Bizans Fatih’i olduğu için, Napoli Krallığına bağlı olan, Bizans’tan göç edenlerin kurduğu Puy, Elçi gibi şehirler üzerinde hak sahibi olduğu söyler. Bu sırada Napoli Krallığı, Osmanlılar tarafından kuşatma altında olan Rodos şövalyelerine destek verir. Bunlardan ötürü II. Mehmet Donanmasını Puy kıyılarına çıkartır. Karaya çıkma yeri Brindisi olarak belirlensede, kıyı savunması mümkün olmadığı için 1480 yılında Otranto Liman’ına demir atılır. II. Mehmet Otranto’yu sefer için üst olarak kullanma düşüncesindedir. Bu seferden sonra İtalyan halkı çok tedirgin olur. Dönemin Papa’sı Fransa’ya kaçmayı düşünür. Daha sonraları Fatihin bir yıl sonra ölümüyle, Fatih’ten sonra da siyasi çekişmeler yüzünden Otranto’daki Osmanlı hakimiyeti son bulur.
Otranto Seferinin Önemi, Fatih Sultan Mehmet’in Hristiyan dünyasını ele geçirme isteğinden gelmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in seferleri çoğunlukla batı yönünde oldu. Bir çok Avrupa İmparatorluğu ve Prenslik Fatih tarafından fethedildi. İstanbul’un Fethiyle, Bizans’a son veren Fatih, aynı zamanda bu seferle Ortadokslarında merkezini ele geçirdi ve onları himayesi altına aldı. Hristiyan Dünyasını ele geçirmek isteyen Fatih’in İstanbul’dan sonraki hedefi Roma idi. Çünkü Roma Katoliklerin merkezi ve Kafirin kalbiydi. Bunun için de Otranto seferini yaptı. Onu Roma’ya karşı üst olarak kullanacaktı. İstanbul'u fetih edip, Ortodoksları ele geçirdiği gibi Katolikleride kendine bağlayacaktı. Fakat ömrü yetmedi. Fatih’in ölümü üzerine farklı teoriler olduğu biliniyor. Roma düşüncesi yüzünden zerhirlenip zehirlenmediği pekalada tartışılabilir.

Otranto Seferi günümüzde de hala yankısını bulmaktadır. Şuan ki mevcut Papa I. Franciscus geçen sene, yani Otranto Seferinden 532 yıl sonra, Otranto kentindeki bir kilisede, Otranto Seferi sırasında ölen Hristiyanları Aziz ilan etti. Bu bize Otranto Seferinin önemini açıkça göstermektedir. Seferden 532 yıl geçmesine rağmen Vatikan’ın hafızasından silinmemiştir. Bu bize Fatih’in Roma hayali olduğunu da doğrulamaktadır. Hatta hayal Ötesine geçip gerçek nihai hedef olduğunu da göstermektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder